Ļoti garšīgs ēdiens visai ģimenei pusdienām vai vakariņām. Lai arī tā pagatavošana prasa diezgan ilgu laiku (aptuveni stundu un desmit minūtes), klasiskie mājās gatavotie pelmeņi ir ļoti ērti uzglabājami un, protams, garšo daudz labāk par veikala produkciju.
Šī ir ideāla maltīte sasaldēšanai. Salipini pelmeņus un ieliec ledusskapī, lai ātri un bez problēmām varētu pabarot ģimeni, kad nav daudz laika stāvēt pie plīts. Jauktais maltās gaļas pelmeņu pildījums ir ļoti sulīgs un gards.
Sastāvdaļas:
300 grami maltas liellopa gaļas;
300 grami maltas cūkgaļas;
2 sīpoli;
Sāls pēc garšas;
Malti melnie pipari pēc garšas;
250 mililitri ūdens;
1 ola;
500 grami kviešu miltu;
15 mililitri augu eļļas.
Pagatavošana:
Sagatavojam nepieciešamās sastāvdaļas. Varam izmantot jau gatavu cūkas un liellopu malto gaļu, bet vislabāk to samalt pašam. Sīpolu nomizojam, nomazgājam un nosusinām.
Ieliekam samalto jaukto gaļu dziļā bļodā.
Nomizotus sīpolus sagriežam un sasmalcinām gaļas mašīnā ar smalku režģi. Varam izmantot jebkuru sīpolu, kas tev patīk. Bet jo vairāk sīpolu, jo sulīgāka un mīkstāka būs gatavā maltā gaļa. Bet tas viss ir atkarīgs no tavas gaumes.
Pieberam sāli un piparus, visu kārtīgi samaisām. Es uzskatu, ka nekas nav labāks par parastajiem maltiem melnajiem pipariem, bet var izmantot arī baltos vai zaļos maltos piparus. Pārklājam bļodu ar vāku un liekam ledusskapī uz 30 minūtēm, lai gaļa “nobriest”.
Kamēr gaļa atrodas ledusskapī, pagatavojam mīklu. Lai to izdarītu, dziļā bļodā ielejam ūdeni istabas temperatūrā, lai rokām būtu komfortabli. Bļodā iesitam jēlu olu, pievienojam eļļu, sāli un visu samaisām līdz viendabīgai masai.
Lielāko daļu miltu iesijājam bļodā ar olu un sākam mīcīt mīklu, pakāpeniski pievienojot miltus. Koncentrējamies uz mīklas konsistenci, nevis miltu apmēru.
Mīklai jābūt elastīgai, maigai un nelīpošai pie rokām. Gatavo mīklu saveļam bumbiņā un pārklājam ar dvieli vai pārtikas plēvi. Atstājam to uz virtuves galda 20 minūtes.
Apkaisām galdu ar nelielu miltu daudzumu un pārliekam uz tā mīklu. Sadalām mīklu daļās un katru izrullējam biezā virvē. Pēc tam sagriežam to mazos gabaliņos – atbilstoši pelmeņu skaitam. Kamēr strādājam ar vienu mīklas daļu, pārējo pārklājam ar dvieli, lai tā nesažūst.
Sagrieztos mīklas gabalus izrullējam plānos plakanos plāceņos. Vēlams, lai tie būtu vienādi un pēc iespējas apaļāki.
Uz katra izrullētā plāceņa ar karoti uzliekam malto gaļu.
Savienojam plāceņu pretējās malas un cieši tās aizspiežam. Sanāks šādi pelmeņi.
Pēc tam savienojam katra pelmeņa pretējos galus un stingri piespiežam. Iegūstam šādus apaļus pelmeņus. Ja esam pelmeņus pagatavojuši lielā skaitā, tad līdzenu virsmu pārkaisām ar miltiem, pelmeņus liekam vienā kārtā un ne cieši kopā. Vēlreiz apkaisām tos ar miltiem un ievietojam saldētavā, lai sasalst. Pēc tam saliekam to maisiņos un ievietojam atpakaļ saldētavā.
Ja tev nepatīk vai nevēlies gatavot pelmeņus ar rokām, izmanto pelmeņu veidni. Un, lai gan pelmeņi zaudēs savu individualitāti, tie saglabās savu brīnišķīgo garšu.
Kad ģimenei sakārosies pelmeņus, uz plīts uzliekam katlu ar ūdeni, uzvārām ūdeni, pievienojam sāli. Pa vienam pelmeņus liekam verdošā ūdenī. Viegli apmaisām un vārām uz vidējas uguns līdz gatavībai.
Pasniedzam galdā kopā ar krējumu.
Labu apetīti!
Ja tevi šī recepte ieintriģēja, atzīmē rakstu ar “patīk” un dalies sociālajos tīklos. Būsim priecīgi arī par taviem komentāriem!